Команда від України вдруге взяла участь у змаганні European Money Quiz
22 квітня 2024

Українська команда в цьому році вдруге змагалася за титул чемпіонів Європи в загальноєвропейському змаганні з фінансової грамотності European Money Quiz.

European Money Quiz – це найбільше змагання з фінансової грамотності в Європі, в якому щороку бере участь близько пів мільйона підлітків віком 13–15 років. Організовує змагання Європейська банківська асоціація.

Фінал змагань відбувся 18-19 квітня у Брюсселі - столиці об’єднаної Європи.

Цього року у змаганні взяли участь представники 26 країн: Албанії, Австрії, Чехії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіка Північна Македонія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія та Україна.

Кожна команда складалася з двох учнів віком 13–15 років - переможців національного відбору у своїй країні. 

Перемогу цього року у European Money Quiz здобули команди від Австрії, Чехії та Північної Македонії.

Україну на змаганнях представляла команда у складі Василенка Володимира Олександровича та Цабаля Андрія Анатолійовича під керівництвом вчителя Процик Марії Миколаївни з Тернопільського кооперативного фахового коледжу Тернопільської області. 

Вікторина перевіряла знання учасників з важливих фінансових тем для підлітків, включаючи довгострокове планування, стратегії заощаджень, розуміння криптовалют, знання кібербезпеки та відповідальне управління кредитами. Усі запитання відповідають рекомендаціям OECD/INFE щодо навчання фінансовій грамотності. Фінальні змагання традиційно проходили за допомогою навчальної платформи Kahoot. 

Крім фінального тестування, програма також включала відвідування Wikifin – освітньої лабораторії з фінансової грамотності та церемонію відкриття фондової біржі Euronext. Під час екскурсії підлітки отримали можливість поглибити свої знання з управління особистими фінансами та випробувати себе на навчально-ігрових симуляторах, щоб дізнатися, як ефективно заощаджувати та інвестувати гроші, приймати зважені фінансові рішення. 

Європейська грошова вікторина – це справжнє свято фінансової грамотності для підлітків та педагогів, а ще відмінна можливість обмінятися досвідом із поширення культури фінансової грамотності з європейською спільнотою. Для нас це ще один крок у напрямі європейської інтеграції України і ми щиро дякуємо представникам Європейської банківської асоціації за теплий прийом, співпрацю та сприяння, і особливо за запрошення долучитись до змагань на наступний рік, тож запрошуємо вчителів готувати команди до участі у вікторині у 2025 році. 

Окрему подяку висловлюємо Незалежній асоціації банків України (НАБУ), яка вдруге стала партнером проведення European Money Quiz в Україні та забезпечила участь нашої команди у змаганнях за кордоном. 

Довідково

European Money Quiz започатковано у 2017 році національними банківськими асоціаціями Європи в координації з Європейською банківською федерацією як ініціатива з просування фінансової освіти серед підлітків. Еuropean Money Quiz традиційно щорічно відбувається в понад 30 країнах під час Європейського тижня грошей у березні.

В Україні European Money Quiz вдруге проходить у межах Global Money Week 2024 за сприяння Європейської банківської асоціації, її учасників, Національного банку України та Незалежної асоціації банків України.