Команда від України вперше взяла участь у змаганні European Money Quiz
17 травня 2023

Українська команда в цьому році вперше змагалася за титул чемпіонів Європи в загальноєвропейському змаганні з фінансової грамотності European Money Quiz.

European Money Quiz – це найбільше змагання з фінансової грамотності в Європі, в якому щороку бере участь близько пів мільйона підлітків віком 13–15 років, яке щороку організовує Європейська банківська асоціація.

Цього року у змаганні взяли участь 30 команд з 28 країн Європейського Союзу. Кожна команда складається з двох учнів віком 13–15 років та є переможцем національного відбору у своїй країні. 

Перемогу цього року у European Money Quiz здобули команди від Греції, Польщі та Португалії.

Україну на змаганнях представляла команда у складі Гліба Губаря та Артема Шуліки  під керівництвом вчителя Романичевої Ірини Сергіївни із Гадяцького опорного ліцею імені Лесі Українки Гадяцької міської ради Полтавської області

Фінал змагань відбувся у столиці об’єднаної Європи Брюсселі 15-16 травня.

Крім фінального тестування, програма також включала відвідування Wikifin – освітньої лабораторії з фінансової грамотності та відкриття фондової біржі Euronext. Під час візиту підлітки змогли поглибити свої знання з ведення особистих фінансів та попрактикуватися на навчально-ігрових симуляторах, як заощаджувати та інвестувати кошти, а також були присутні під час відкриття торгів і почули церемонію дзвонів на біржі Euronext.  

Фінальні змагання проходили за допомогою навчальної платформи Kahoot. Команди мали якнайшвидше надати правильні відповіді на 20 запитань, що охоплювали теми особистого бюджету, кредитів, депозитів, страхування, інвестицій, податків, платіжного шахрайства та захисту прав споживачів фінансових послуг. 

Європейська грошова вікторина – це справжнє свято фінансової грамотності для підлітків та педагогів, а ще відмінна можливість обмінятися досвідом із поширення культури фінансової грамотності з європейською спільнотою. Для нас це ще один крок у напрямі європейської інтеграції України і ми щиро дякуємо представникам Європейської банківської асоціації за теплий прийом, співпрацю та сприяння, а також Незалежній асоціації банків України (НАБУ), яка стала партнером проведення European Money Quiz в Україні та забезпечила участь нашої команди у змаганнях за кордоном. 

Довідково

European Money Quiz започатковано у 2017 році національними банківськими асоціаціями Європи в координації з Європейською банківською федерацією як ініціатива з просування фінансової освіти серед підлітків. Еuropean Money Quiz традиційно щорічно відбувається в понад 30 країнах під час Європейського тижня грошей у березні.

В Україні European Money Quiz вперше проходить у межах Global Money Week 2023 за сприяння Європейської банківської асоціації, її учасників, Національного банку України та Незалежної асоціації банків України.