Опитування з платіжної безпеки НБУ та Опендатабот
9 жовтня 2023

Опендатабот у партнерстві з Національним банком України провели масштабне опитування серед користувачів інтернету у віці від 18 років до 65+ років про шахрайство у воєнний час і рівень знань із платіжної безпеки власників платіжних карток.

112,9 тисяч респондентів долучилися до опитування.

Згідно з даними опитування кожен дев’ятий опитаний українець був жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення. Частіше до пастки шахраїв потрапляли жінки, ніж чоловіки, а саме стали жертвами шахраїв 13,6% жінок та 9,1% чоловіків.

Вік людей, які ставали жертвами шахраїв
Виявилося, що найчастіше злочинці ошукують молодь (18–24 років) (14%) і людей у віці 65+ (11,5%).

Фінансовий номер телефону
48,8% респондентів все ще не захищають свій фінансовий номер телефону (номер, прив’язаний до банківських рахунків), тобто фінансовий номер не зареєстровано за паспортом або не укладено контракт з оператором мобільного зв’язку. Лише в 51,2% респондентів фінансовий номер захищений.

Найпопулярніші шахрайські схеми в Україні
Більшість шахрайських випадків сталося під час купівлі / продажу товарів в інтернеті – 52,7%. Друге за популярністю місце посідає злодійська схема “шахрайські фішингові посилання” – 18,6%. Далі в списку поширених шахрайських схем – злам акаунтів у соцмережах – 12%, виманювання інформації по телефону – 10,2%.

Сума шахрайства
Найчастіше шахраї ошукували своїх жертв на суму до 500 грн (28,9%) та на суму більше 5000 грн (25%).

Проблемні питання

  1. У значної частини респондентів фінансовий номер телефону не захищений – 48,8% респондентів.
  2. Певна частина респондентів – 9,6% не знає, яку інформацію про платіжну картку та рахунки можна повідомляти працівникам банку по телефону.

Висновки
Дані опитування свідчать про розповсюдженість випадків шахрайства серед користувачів інтернету, зокрема 11% опитаних українців стали жертвою шахраїв за час повномасштабного вторгнення. 

Детальний аналіз результатів опитування за посиланням.

#ШахрайГудбай