Результати опитування з фінансової грамотності для підлітків 11-18 років
10 травня 2023

Друзі, колеги, нарешті ми готові поділитись  результатами опитування з фінансової грамотності для підлітків.

Нагадаємо, опитування проходило під час Всесвітнього тижня грошей в Україні цього року і тривало два тижні в дистанційному форматі. 
Опитування розроблено з метою дослідження рівня фінансової обізнаності та потреб підлітків стосовно фінансової грамотності та включало питання про:

  • навчання поводженню з грошима;
  • платежі, розрахунки та платіжну безпеку;
  • планування й управління фінансами: заощадження та благодійність.

Завдяки співпраці з педагогами нам вдалося залучити як жителів міст, так і сільської місцевості. Вибірка охоплює респондентів з усієї України та учнів, які тимчасово виїхали за кордон. Загалом до опитування долучилися 5074 підлітки віком 11–18 років. Національний банк цього року вперше в Україні провів опитування з фінансової грамотності серед підлітків. 

Попередні дослідження рівня фінансової грамотності серед дорослого населення України у 2018 та 2021 роках показали, що дорослі українці бажають, щоб їхні діти навчалися фінансовій грамотності у школі. 86% опитуваних підлітків з цим солідарні і вважають, що говорити про гроші у школі потрібно.

Найцікавіші для учнів теми:

  1. доходи та підприємництво: як заробити перші гроші, цікавляться 29% респондентів;
  2. бюджет і заощадження: як сформувати власний бюджет (20,7%); як заощадити кошти на мрію (17%);
  3. платіжна безпека: як не стати жертвою карткового шахрая (16,8%).

Однак за результатами опитування тільки 29,6% учнів віком 11–18 років відповіли, що з ними регулярно говорять у школі про гроші. 45,2% відповіли, що з ними про гроші говорять рідко. 25,2% стверджують, що про гроші з ними взагалі не розмовляють.

Ураховуючи запит на фінансову освіту в школах, Міністерство освіти і науки України у 2025-2026 роках планує впровадити для учнів 8-9 класів новий обов’язковий предмет "Підприємництво та фінансова грамотність". Знання з нього допоможуть сучасній молоді краще орієнтуватися на ринку фінансових послуг та ефективно їх використовувати в своєму житті. 

Мета Національного банку – підготувати вчителів до викладання цього предмета. Нагадуємо, що НБУ вже проводить навчання педагогів, записатись і пройти дистанційне навчання у Школі фінансової грамотності "ТАЛАН" можна тут. Школа фінансової грамотності "Талан" є першим етапом плану підготовки вчителів Національним банком України спільно з Міністерством освіти і науки України.

Ознайомитися зі звітом щодо результатів опитування можна за посиланням.  

Список 20 переможців, які виграли брендовані худі з Маніменом та логотипом GMW під час рандомного розіграшу тут.   

Global Money Week – це весело, корисно та пізнавально!

Заходи, організовані НБУ в межах Всесвітнього тижня грошей в Україні, проходять за підтримки Проєкту USAID “Реформування фінансового секторуˮ.

#ГраНавчанняДобробут #GMWUkraine2023 та #PlanYourMoney #PlantYourFuture #GMW2023.