Результати проведення Всесвітнього тижня грошей 2023 в Україні
19 травня 2023

Друзі, колеги, звітуємо про результати проведення Всесвітнього тижня грошей 2023 в Україні. 

Нагадаємо, що Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей) – інформаційна кампанія з фінансової обізнаності, яку проводить міжнародна організація OECD в усьому світі.  Національний банк вдев’яте підтримав цю ініціативу та є офіційним координатором кампанії в Україні.

Заходи для дошкільнят, учнів та студентів тривали два тижні – з 20 березня до 2 квітня. Ключова тема цьогорічної кампанії – "Плануйте свої гроші, плекайте своє майбутнє".

Global Money Week – є флагманським проєктом НБУ з поширення культури фінансової просвіти серед аудиторії освітян, дітей та молоді. Щороку нас підтримує в цьому Міністерство освіти і науки України, завдяки їм участь в кампанії беруть тисячі вчителів, викладачів, школярів та студентів. 

Також ми дякуємо представникам фінансового сектору за їх активну участь під час проведення заходів з фінансової грамотності під час Всесвітнього тижня грошей в Україні.   

Незважаючи на триваючу війну, завдяки нашим спільним зусиллям нам вдалося досягти дійсно неймовірних результатів:

  • до проведення заходів долучилося 655 організацій та закладів. Це майже в 2,5 раза більше порівняно з 2021 роком; 
  • кількість учасників заходів (пряме охоплення) становить 119150 осіб і зросло втричі порівняно з 2021 роком;
  • непряме охоплення становить 1,4 млн. переглядів публікацій на офіційних інформаційних каналах Національного банку, інтернет-ресурсах партнерів та учасників кампанії або майже в шість разів більше ніж минулого роуку.

Загалом у заходах Global Money Week 2023 взяли участь більше 3 900 педагогів, які підтримали кампанію в своїх навчальних закладах. Для них НБУ підготував: 

  • спеціальний лендінг
  • відеоуроки та навчальні матеріали для проведення уроків, які ми зібрали в бібліотеку;
  • конкурси для дошкільнят, учнів та студентів (переглянути дитячі роботи та надихнутись ідеями для створення цікавих аплікацій, поробок, малюнків та лепбуків можна тут;
  • конкурси для навчальних закладів; 
  • опитування з фінансової грамотності, до якого долучилося більше 5 000 підлітків віком 11‒18 років  (ознайомитися з отриманими результатами можна за посиланням);  
  • European Money Quiz; 
  • вебінари та віртуальні екскурсії від експертів НБУ та наших партнерів. 

Також у межах Global Money Week 2023 цьогоріч стартував потужний освітній проєкт – Школа фінансової грамотності для педагогів “Таланˮ. На навчання записалося більше 4 500 освітян, які бажають підвищити свій рівень фінансових знань та підготуватися до викладання в школі дисципліни “Підприємництво та фінансова грамотністьˮ. Цей предмет Міністерство освіти і науки України вводить у школах з 2025 року. Школа фінансової грамотності “Таланˮ є першим етапом плану підготовки вчителів Національним банком України спільно з Міністерством освіти і науки України.

Ще раз користуємося нагодою, щоб подякувати усім причетним за підтримку заходів під час проведення Global Money Week 2023 в Україні. Кожен із вас зробив неоціненний вклад у підвищення фінансової грамотності дітей та молоді.
Заходи, організовані НБУ в межах Всесвітнього тижня грошей в Україні, проходили за підтримки Проєкту USAID “Реформування фінансового секторуˮ.

Global Money Week – це весело, корисно та пізнавально!

#ГраНавчанняДобробут #GMWUkraine2023 #PlanYourMoney #PlantYourFuture #GMW2023.