Сертифікати про підвищення кваліфікації за напрямом "Фінансова грамотність та підприємництво"
20 грудня 2022

Шановні колеги!

Пропонуємо обговорити разом з вами тему отримання та зарахування до підвищення кваліфікації освітян сертифікатів виданих центром фінансових знань «Талан» Національного банку України. У вересні 2019 року в Законі України "Про Національний банк України" зазначено, що у НБУ з'явилася нова функція: «організовує роботу та здійснює заходи з підвищення рівня фінансової грамотності населення».

Навчання фінансовій грамотності є важливим напрямком в роботі НБУ, підвищення рівня фінансової грамотності населення ми розглядаємо насамперед як розбудову фінансової культури людей, що у свою чергу стане запорукою їх фінансової стійкості та добробуту, та сприятиме ефективному розвитку економіки нашої держави.

Задля ефективної співпраці з освітянами було створено національну платформу з фінансової просвіти «Талан – центр фінансових знань». Метою цього проєкту є формування й розвиток в Україні спільноти педагогів-тренерів фінансової грамотності. На сторінках проєкту у вільному доступі освітяни мають змогу отримати необхідні методичні матеріали для проведення уроків та позакласних занять.

А також Талан є платформою для підвищення кваліфікації педагогів у напрямку підприємництва та фінансової грамотності. Експерти НБУ на постійній основі впродовж року у співпраці з МОН України, спільно із залученими провідними експертами фінансового ринку, проводять низку навчальних заходів, за результатами успішного проходження яких, педагоги отримують сертифікат про підвищення кваліфікації.

Зазначимо, що інформація про програми навчальних заходів НБУ та перелік виданих сертифікатів, які відповідають вимогам чинного законодавства щодо підвищення кваліфікації педагогів, оприлюднено на сайті Талан.

Інформуємо щодо процедури зарахування сертифікатів НБУ до підвищення кваліфікації.

Відповідно до частини другої статті 59 Закону України «Про освіту» педагогічні працівники мають право підвищувати кваліфікацію у закладах освіти, що мають ліцензію на підвищення кваліфікації або провадять освітню діяльність за акредитованою освітньою програмою, та у інших суб’єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб.

Частиною третьою статті 40 Закону України «Про повну загальну середню освіту» встановлено, що педагогічна рада приймає рішення щодо визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічного працівника. Педагогічними (вченими) радами відповідних закладів освіти самостійно встановлюється порядок визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічних та/або науково-педагогічних працівників закладів освіти. Педагогічний або науково-педагогічний працівник протягом одного місяця після завершення підвищення кваліфікації подає до педагогічної (вченої) ради закладу освіти клопотання про визнання результатів підвищення кваліфікації та документ про проходження підвищення кваліфікації.

Колеги, дякуємо вам за співпрацю та довіру до центру фінансових знань «Талан» НБУ. Чекаємо вас на наших курсах підвищення кваліфікації з фінансової грамотності та підприємництва. Щоб не пропустити нашу наступну зустріч, радимо вам запланувати її, використовуючи опцію календаря заходів сайту «Талан».

Талан – ваш старт у світ фінансової освіти!

Формуємо фінансову культуру України разом!