Школу благодійності для педагогів відкрито!
21 листопада 2022

Школу благодійності для педагогів відкрито!


До заходів долучилися педагоги закладів дошкільної, шкільної, середньої спеціальної та вищої освіти. Загалом у перший день Школи благодійності до нас приєдналися більше ніж 330 освітян.

Леся Войтицька, начальник управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності Департаменту комунікацій НБУ під час свого виступу розповіла про історію благодійності в Україні, чому культура благодійності є складовою фінансової грамотності,  як Національний банк планує підвищувати культуру благодійності українців.

Марія Мурадханян, менеджерка #ЩедрийВівторокДіти, керівниця грантового напряму Zagoriy Foundation під час свого виступу розповіла про ініціативу #ЩедрийВівторокДіти та поділилася практичними порадами, що потрібно робити, щоб згуртувати дітей навколо добрих справ, а саме:

  • розширюйте уявлення дітей про благодійність та інструменти благодійності, адже допомагати можна не тільки грошима;
  • залучайте дітей емоційно, формуйте співпричетність до вирішення проблеми;
  • спілкуйтеся з дітьми про тих, хто потребує допомоги, вчіть толерантному ставленню та етичній комунікації;
  • відслідковуйте результати вашої допомоги, повертайтеся до тих, кому ви допомагали, після завершення акції;
  • застосовуйте креативність та творчість, аби благодійність була цікавою;
  • піклуйтеся про етику спілкування та допомоги іншим, не використовуйте токсичної комунікації.

Також Марія поділилася посібником для педагогів, який допомагає формувати культуру благодійності в освітньому процесі. Надаємо посилання на посібник.


Посібник містить перелік ідей, порад, інструментів із методичними коментарями щодо використання в освітньому процесі, зауважень з чуйної комунікації, календар «днів для добра», список перевірених благодійних організацій та словничок. Буде корисний педагогам дошкільної, шкільної та позашкільної освіти, кураторам груп у закладах вищої освіти, а також батькам та активній громадськості.

Дар‘я Герасимчук, виконавча директорка ГО «Відчуй» під час свого виступу розповіла про інклюзивно привітну термінологію, кейси благодійних проєктів, які педагоги можуть реалізовувати з учнями та студентами, та поділилася навчальними матеріалами, які допоможуть освітянам стати більш інклюзивно привітними.

Надаємо посилання на матеріали:

Також педагоги дізналися, як можна отримати зіркову абетку жестової мови від ГО «Відчуй». 

Вже завтра відбудеться виступ на тему: "Як молодь може допомагати українцям, які постраждали від війни?" від Марини Передерій, керівниці відділу розвитку БФ "Помагаєм", Галини Ляшко, менеджерки із залучення ресурсів, проєктної менеджерки БФ "Помагаєм"  та виступ на тему: "Волонтерство як стиль життя" від Петренко Ольги, вчителя української мови та літератури КЗО "Середня загальноосвітня школа № 46" Дніпровської міської ради.

Зареєструватися для участі в заходах Школи благодійності можна за посиланням
З програмою Школи благодійності можна ознайомитися тут

Учасникам, які не зможуть бути присутніми на вебінарах, будуть надіслані записи вебінарів.


Детальніше про заходи Національного банку в межах Всеукраїнського дня добрих справ читайте на сайті проєкту

До зустрічі в Школі благодійності!

#ЩедрийВівторок
#МарафонДобрихСправ
#ШколаБлагодійності