Сьогодні Національний банк України презентував дистанційну Школу фінансової грамотності для педагогів "ТАЛАН"
27 березня 2023

Сьогодні Національний банк України презентував дистанційну Школу фінансової грамотності для педагогів "ТАЛАН" у межах заходів, присвячених Всесвітньому тижню грошей в Україні.

Школа фінансової грамотності "Талан" (далі – Школа) – це курс із підвищення кваліфікації для педагогів за напрямом "Фінансова грамотність", розроблений фахівцями Національного банку України із залученням провідних експертів фінансового ринку України. 

Із 2025 року Міністерство освіти і науки України планує впровадити для учнів 8-9 класів новий обов’язковий предмет "Підприємництво та фінансова грамотність", знання з якого допоможуть сучасній молоді краще орієнтуватися на ринку фінансових послуг та ефективно їх використовувати в своєму житті. Розуміння переваг підприємницької діяльності й підприємництва загалом матиме позитивний вплив на розвиток та відбудову України в майбутньому.

Наша мета – підготувати вчителів до викладання цього предмету. Школа – перший етап плану підготовки вчителів, розроблений Національним банком України спільно з Міністерством освіти і науки України. 

Навчальний курс складається з 20 відеолекцій. Теми відеолекцій є базовими у сфері управління особистими фінансами, а саме: особистий бюджет, кредити, депозити, платіжні системи, банки тощо. Лекторами є працівники НБУ, ФГВФО, НКЦПФР, асоціацій ВАФК та ЄМА, Українського бюро кредитних історій, CASE-Ukraine, Zagoriy Foundation та IFC. Середня тривалість однієї  відеолекції – 1 година.

За результатами успішного проходження курсу передбачена видача сертифікатів про підвищення кваліфікації двох видів обсягом 20 та 30 годин.

Ознайомитися з програмою курсу та дізнатися умови проходження можна на спеціальному лендингу за посиланням.

Влітку минулого року ми проводили перший набір до Школи та навчали 500 вчителів. На другий набір записано більше 3700 педагогів із усієї України. Бажаємо усім отримати грунтовні знання та успішно завершити навчання!

Курс створено за підтримки Міністерства освіти і науки України та Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних справ Швейцарії (SECO) та Фондом ефективного врядування Великої Британії (GGF).