Стартували заходи до міжнародного благодійного руху #Щедрий вівторок
28 листопада 2023

Відсьогодні стартують заходи до міжнародного благодійного руху #Щедрий вівторок, який надихає сотні мільйонів людей у світі творити добро. 

З 28 листопада до 25 грудня 2023 року триватиме Школа благодійності для педагогів, Марафон добрих справ для навчальних закладів України, конкурс відеоробіт "Традиції добрих справ" для дошкільнят, учнів та студентів.
Також освітяни в навчальних закладах розповідатимуть про успішних українських підприємців-меценатів в історії, які зробили вагомий внесок у збереження та розбудову української нації, використовуючи матеріали, розроблені експертами Національного банку.

Такі ініціативи сприятимуть поширенню культури благодійності серед молоді та підвищенню фінансових навичок благодійників-освітян.

Значна увага під час освітніх заходів приділятиметься традиціям благодійності українців, а саме: як в українських родинах, громадах, областях заведено допомагати та займатися благодійністю, які є традиції добросусідства.

«Культура благодійності, безперечно, є частиною фінансової культури, тому Національний банк активно долучається до її пропагування та бере участь у глобальному русі на підтримку традицій добротворення. Мета наших освітніх заходів – насамперед підвищити культуру благодійності серед молодого покоління, а також звернути увагу молоді на традиції благодійності наших предків. У кожній області, місті, селі, родині є традиції, що пропагують ідеї допомоги тим, хто її потребує. Ми пропонуємо розповісти нашій молоді про ці традиції, адже благодійність – це частина культури та ДНК українців, про що свідчить наша історія і надзвичайно промовисто – наша сучасність. Сьогодні підтримка кожного (вчинками, словом, донатом) ЗСУ чи громадян, які постраждали від війни, допомагає країні пройти цей жахливий етап історії, не зламатися та не втратити віру у добро. Це те, що нас об’єднує перед обличчям небезпеки. Тож варто плекати добрі вчинки та робити їх невіддільною частиною буття українців», – зазначив Андрій Пишний, Голова НБУ.

До "Щедрого вівторкаˮ НБУ разом із цифровою платформою ЮНІСЕФ U-Report у листопаді 2023 року провели опитування серед українців на тему благодійності. Згідно з даними опитування, за останній рік 82,8% опитаних долучалися до благодійності, з них 90,6% респондентів – до благодійних ініціатив, спрямованих на допомогу ЗСУ.

Українці допомагають як знайомим, родичам і близьким (53,8 % респондентів), так і незнайомим людям через благодійні фонди, волонтерів та соціальні мережі (89,4 % респондентів).

«Колективна допомога має потужну силу і це “зашито” в нашому генокоді. Завдяки Школі благодійності та Марафону добрих справ не лише педагоги, а й діти та молодь мають можливість вчитися благодійництву та спрямовувати свою енергію на добрі справи. Мені дуже відгукується, що Школа благодійності дає можливість педагогам безкоштовно здобути нові навички та знання, які пізніше вони передадуть дітям, а після навчання отримають сертифікат про підвищення кваліфікації. Завдяки Марафону добрих справ молодь зможе організовувати в своєму навчальному закладі благодійні ярмарки, аукціони, майстер-класи та ефективно використовувати кошти на добро», – зазначила Євгенія Смірнова, заступник Міністра освіти і науки України.

«Проєкт USAID «Реформування фінансового сектору» вітає ініціативу НБУ підтримати міжнародний рух «Щедрий вівторок». Однією зі складових розвитку культури благодійності є громадянська освіта. Освіта включає в себе знання про гроші, їх важливість, про те, як їх розумно використовувати, а також про несподівані життєві катаклізми, які можуть призвести людей до фінансового відчаю. Вона також включає навчання про те, як потрібно боротися з шахрайством у сфері благодійності та платіжним шахрайством», – сказав Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».

Проєкти "Школа благодійності" та "Марафон добрих справ" покликані навчити освітян допомагати з максимальною користю, а також заохочувати дітей до добрих справ.

Школа благодійності – це освітній проєкт для педагогів від Національного банку України та благодійних фондів-партнерів.

На заходах, що триватимуть з 28 листопада до 25 грудня 2023 року, освітяни від експертів Національного банку дізнаються:

  •  як організувати благодійний проєкт у начальному закладі;
  • про практичні поради від представників благодійних фондів;
  • про цікаві кейси благодійних проєктів від педагогів навчальних закладів;
  • про фінансові навички благодійника;
  • як уникнути платіжного шахрайства у сфері благодійності.

Учасники Школи благодійності, які відвідають всі заходи та після навчання складуть "Фінальний тест", отримають сертифікат про підвищення кваліфікації.

Марафон добрих справ – це освітня ініціатива, де діти та молодь навчаються благодійництву, роблять добрі справи та діляться ними в соціальних мережах.

Конкурс відеоробіт "Традиції добрих справ" та розроблені матеріали для заняття "З добром у серці, з Україною в душі"  покликані спонукати молодь розповідати та дізнаватися про традиції благодійності й успішних українських підприємців-меценатів в історії.

Більше інформації на сайті проєкту.

Приєднуйтеся до благодійного руху #ЩедрийВівторок та долучайтеся до розвитку культури благодійності серед молоді.

Національний банк проводить освітні заходи до “Щедрого вівторка” за підтримки Міністерства освіти і науки України та Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору".

Партнери заходів: UNITED24, БФ "Повернись живим", Проєкт ЮНІСЕФ U-Report, БО "БФ “СУПЕРЛЮДИ", БФ "Таблеточки", БФ "Життєлюб", ГО "Відчуй", UAnimals, ГО "Україна без сміття", БФ "Благомай" та БФ "Повір у себе".