Результати тематичних опитувань, проведених з нагоди Тижня заощаджень
18 грудня 2023

Друзі, колеги, нарешті ми готові поділитись  результатами двох тематичних опитувань, проведених з нагоди Тижня заощаджень серед учнів середніх та старших класів, а також серед студентів.

Опитування проходили у дистанційному форматі в період із 13 жовтня до 3 листопада 2023 року.

3706 респондентів віком 10–25 років долучилися до опитування, з них:

  • 2 431 учень середніх та старших класів, у тому числі студенти фахових коледжів, технікумів та училищ 1 та 2 курсів, яких можна прирівняти до старших класів загальноосвітніх шкіл;
  • 1 275 студентів.

Опитування розроблені з метою дослідження рівня фінансової обізнаності та потреб підлітків і молоді стосовно фінансової грамотності з теми заощаджень.

Головні результати:
98% учнів та студентів в Україні заощаджують з певною регулярністю, водночас лише 2 % – не заощаджують ніколи. Більше половини респондентів заощаджують на постійній основі.

Респонденти ставляться до заощаджень дуже позитивно (4,29 з 5 балів) і вбачають у заощадженнях можливість купити бажане.

Готівка залишається улюбленим способом заощаджень для 75% студентів та 56% учнів. 
45% студентів заощаджують з метою формування подушки фінансової безпеки. Учні здебільшого заощаджують на техніку (телефон чи ноутбук тощо).

Молодь у віці 16–25 років скоріше витратять заощадження чи позичать у родичів та друзів, ніж оформлять кредит чи позику.
Планувати покупки – рекомендація номер один, якої дотримуються учні й студенти.

Що цікавить найбільше:

  • Найцікавіша тема для обох вікових груп – як збільшити заощадження. Про це повідомили майже 60 % респондентів.
  • На другому місці – тема, як захистити заощадження від інфляції.
  • Третє місце розділили дві теми: як сформувати подушку фінансової безпеки та де зберігати заощадження.

Опитування підтвердили, що учні і студенти хочуть вивчати фінансову грамотність як навчальний предмет, майже 60% усіх респондентів самостійно дізнаються про гроші та заощадження з книжок та інтернету. 

Деякі відмінності у ставленні і поведінці учнів і студентів обумовлені фактом проживання учнів з батьками та тим, що у них немає необхідності самостійно забезпечувати власні витрати, а також віковими обмеженнями в доступі та можливостях використання фінансових інструментів.

Ознайомитися зі звітом щодо результатів опитування можна за посиланням.

Список 40 переможців, які виграли брендовані худі під час рандомного розіграшу тут

Нагадаємо, що нещодавно модельна навчальна програма для учнів 8 та 9 класів, яку підготували фахівці НБУ, отримала гриф МОН.

Дізнатись, як вчителю працювати із темою заощаджень на уроках, можна у статті на сайті НУШ. 

Ще раз користуємося нагодою, щоб подякувати педагогам та представникам фінансового сектору за їх активну участь під час проведення заходів з фінансової грамотності під час Тижня заощаджень. 

Поширюємо фінансову культуру серед молоді разом!
#Тижденьзаощаджень